Celem projektu było opracowanie nowatorskich porowatych membran, wytwarzanych z polimerowych folii termokurczliwych, które mogłyby znaleźć zastosowanie jako nowoczesne sensory bazujące na spolaryzowanych granicach cieczowych. Takie rozwiązania otwierają nowe możliwości w detekcji chemicznej i biologicznej, łącząc precyzję analityczną z unikalnymi właściwościami fizykochemicznymi membran.
Projekt miał szczególne znaczenie dla kontroli jakości żywności. Zaprojektowane sensory umożliwiają monitorowanie stężeń wybranych amin biogennych, antybiotyków i alkaloidów w próbkach żywności, co ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa konsumentów. Ponadto opracowane rozwiązania pozwalają śledzić procesy psucia się niektórych produktów spożywczych, takich jak mleko, co może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i systemach nadzoru jakości.
Efekty projektu:
-
K. Rudnicki, Ł. Półtorak*, S. Skrzypek, E.J.R. Sudhölter; “Ion transfer voltammetry for analytical screening of fluoroquinolone antibiotics at the water – 1,2-dichloroethane interface”; Anal. Chim. Acta 1085 (2019) 75-84.
-
K. Rudnicki*, K. Sipa, M. Brycht, P. Borgul, S. Skrzypek, Ł. Półtorak*; „Electrochemical sensing of fluoroquinolone antibiotics”; Trends Anal. Chem. 128 (2020) 115907. DOI: 10.1016/j.trac.2020.115907.
-
K. Rudnicki*, K. Sobczak, P. Borgul, S. Skrzypek, Ł. Półtorak*; „Determination of quinine in tonic water at the miniaturized and polarized liquid–liquid interface”; Food Chem. 364 (2021) 130417. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130417.
-
K. Rudnicki*, K. Sobczak, M. Kaliszczak, K. Sipa, E. Powałka, S. Skrzypek, Ł. Półtorak*, G. Herzog*; „Voltammetric study of cefotaxime at the macroscopic and miniaturized interface between two immiscible electrolyte solutions”; Microchim. Acta 188 (2021) 1-9. DOI: 10.1007/s00604-021-05072-w.
-
K. Rudnicki*, K. Sobczak, R. Karpiński, P. Borgul, E. Powałka, S. Skrzypek Ł. Półtorak*; „Phenylethylamine sensing at the electrified liquid–liquid interface. Can electrochemistry be used to follow the UHT milk spoilage process?”; Food Chem. 442, (2024) 138407. DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.138407
-
K. Rudnicki*, E. Powałka, K. Marciniak, Ł. Półtorak; „Ready-to-use polymeric films used as the electrified liquid-liquid interface supports”; Talanta 285, (2025) 127256. DOI: 10.1016/j.talanta.2024.127256
-
K. Rudnicki, Ł. Półtorak, K. Sobczak, S. Skrzypek, M. Zieliński; „Sposób oznaczania chininy” – polski patent nr Pat.241980 (2020).