Projekt naukowca Wydziału Chemii UŁ: nowatorskie rozwiązania elektroanalityczne w kontroli jakości żywności

W latach 2018–2022 dr Konrad Rudnicki realizował jako kierownik projekt badawczy Preludium zatytułowany „Porowate membrany na bazie polimerowych folii termokurczliwych jako nowoczesne sensory oparte na spolaryzowanych granicach cieczowych”. Projekt był finansowany przez Narodowe Centrum Nauki (NCN) na kwotę 210 000 zł i uzyskał najwyższą ocenę w panelu chemia analityczna i fizyczna, co podkreśla jego znaczenie i innowacyjność. Badania były prowadzone na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego.

Celem projektu było opracowanie nowatorskich porowatych membran, wytwarzanych z polimerowych folii termokurczliwych, które mogłyby znaleźć zastosowanie jako nowoczesne sensory bazujące na spolaryzowanych granicach cieczowych. Takie rozwiązania otwierają nowe możliwości w detekcji chemicznej i biologicznej, łącząc precyzję analityczną z unikalnymi właściwościami fizykochemicznymi membran. 

Projekt miał szczególne znaczenie dla kontroli jakości żywności. Zaprojektowane sensory umożliwiają monitorowanie stężeń wybranych amin biogennych, antybiotyków i alkaloidów w próbkach żywności, co ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa konsumentów. Ponadto opracowane rozwiązania pozwalają śledzić procesy psucia się niektórych produktów spożywczych, takich jak mleko, co może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i systemach nadzoru jakości. 

Efekty projektu: 

  • K. Rudnicki, Ł. Półtorak*, S. Skrzypek, E.J.R. Sudhölter; “Ion transfer voltammetry for analytical screening of fluoroquinolone antibiotics at the water – 1,2-dichloroethane interface”; Anal. Chim. Acta 1085 (2019) 75-84. 

  • K. Rudnicki*, K. Sipa, M. Brycht, P. Borgul, S. Skrzypek, Ł. Półtorak*; „Electrochemical sensing of fluoroquinolone antibiotics”; Trends Anal. Chem. 128 (2020) 115907. DOI: 10.1016/j.trac.2020.115907. 

  • K. Rudnicki*, K. Sobczak, P. Borgul, S. Skrzypek, Ł. Półtorak*; „Determination of quinine in tonic water at the miniaturized and polarized liquid–liquid interface”; Food Chem. 364 (2021) 130417. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130417. 

  • K. Rudnicki*, K. Sobczak, M. Kaliszczak, K. Sipa, E. Powałka, S. Skrzypek, Ł. Półtorak*, G. Herzog*; „Voltammetric study of cefotaxime at the macroscopic and miniaturized interface between two immiscible electrolyte solutions”; Microchim. Acta 188 (2021) 1-9. DOI: 10.1007/s00604-021-05072-w. 

  • K. Rudnicki*, K. Sobczak, R. Karpiński, P. Borgul, E. Powałka, S. Skrzypek Ł. Półtorak*; „Phenylethylamine sensing at the electrified liquid–liquid interface. Can electrochemistry be used to follow the UHT milk spoilage process?”; Food Chem. 442, (2024) 138407. DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.138407 

  • K. Rudnicki*, E. Powałka, K. Marciniak, Ł. Półtorak; „Ready-to-use polymeric films used as the electrified liquid-liquid interface supports”; Talanta 285, (2025) 127256. DOI: 10.1016/j.talanta.2024.127256 

  • K. Rudnicki, Ł. Półtorak, K. Sobczak, S. Skrzypek, M. Zieliński; „Sposób oznaczania chininy” – polski patent nr Pat.241980 (2020).